Cvikla

Doprajte si cviklu: Zaručí vám krajšiu pleť a množstvo energie

Jej pôvod sa nachádza v Stredomorí medzi starými Rimanmi. Viac než 3 000 rokov je bohato využívaná ako potravina, ale najmä ako liek. Obľubu si získala po celom svete ako príloha k mäsu či osviežujúci šalát.

Surovú, pečenú, varenú, nakladanú, sterilizovanú cviklu máte po ruke celoročne. Od polievok, cez hlavné jedlo po šalát až dezert využijete cviklu v každom jedle. Nemenej zaujímavá je jej farbiaca schopnosť. Ako potravinové farbivo rozjasní rôsol, marmeládu, kečup či zeleninovú pastu. Tiež sa pridáva do súdka s kvasenou kapustou, aby mala peknú ružovú farbu. Aj veľkonočné vajíčka získajú zaujímavý odtieň 

fialovej farby. Pri pôsobení vysokej teploty dlhší čas, sa pôvodná farba mení na temnú modročervenú.

Na tanieri

Keď rozkrojíme kvalitnú repu, má mať čo najčervenšiu farbu a kruhy čo najmenej výrazné. Uvarenú cviklu stačí len posoliť a pokvapkať maslom. Je to výborná príloha pre tých, čo nemajú radi kyslé šaláty. Ako obdobu špenátu je možné podusiť listy. Mladé lístky sa dajú použiť za surova do studených šalátov. Ak si pripravíme cviklu akýmkoľvek spôsobom, jej vplyv na zdravie, krásu a vitalitu je badateľný.

Kremík, draslík aj kyselina listová

Červená repa je z pohľadu alternatívnej medicíny cenným omladzujúcim prostriedkom. A to najmä vďaka obsahu kremíku. Ten je pre organizmus ľahko stráviteľný a navyše sa často nazýva minerálom krásy. Kremík je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív a kostí, elasticitu a zdravie cievnych stien. Meď, zinok a jód dodávajú pružnosť a lesk pokožke, vlasom i nechtom. V repe sa nachádza aj vysoký obsah draslíku, ktorý pomáha dobre odvodňovať organizmus a zbavuje ho toxických látok. Úžasný je vysoký obsah kyseliny listovej. Táto sa podieľa na raste červených krviniek, podporuje delenie buniek a rast nového tkaniva. Aj to sú dôvody na zaradenie repy do jedálnička počas tehotenstva.

Proti chudokrvnosti

O svojej anémii – chudokrvnosti, možno ani neviete. Keď vaša krv nevyrába dostatok červených krviniek, ste unavený, bez elánu, s častými bolesťami hlavy. Siahnuť v takomto období po cvikle sa určite vyplatí. Táto zelenina obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi.

Vyskúšajte vypiť 50 až 100 ml surovej šťavy z cvikly dvakrát denne pred jedlom, počas desiatich dní. Výsledkom budete prekvapení. Ak nemáte odšťavovač, tu je riešenie: červenú repu na jemno nastrúhate do sita nad širšiu nádobu a posypete kryštálovým cukrom. Takto postupne šťava začne odkvapkávať do nádoby.

Treba si však zapamätať, že cvikla má veľmi intenzívne účinky. Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou, prípadne čistou vodou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Alebo môžete celodennú dávku rozdeliť do viacerých menších.

Recept na skvelú pečenú cviklu

Nedajte sa znechutiť spomienkami na červenú repu v školskej jedálni a vyskúšajte ju pečenú. Príprava jednoduchá – zážitok neopakovateľný. Repu dobre umyjeme, odrežeme listy a korienky, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre na 200-220 stupňov 1,5 – 2 hodiny. Necháme chladnúť v alobale. Potom vybalíme, ošúpeme, nakrájame. Je veľmi chutná aj sama o sebe. Pridaním soli, korenia, oleja, či masla, získate nové chuťové variácie.

Zdroj: Janka