Med

Med – maškrta i medicína

Med má nezameniteľnú farbu, lahodnú chuť a v kuchyni nesmie chýbať najmä pri sviatočnom pečení. Naši predkovia mu pripisovali unikátne liečebné schopnosti a na základe starých mýtov vraj pochádzal priamo z neba. Faktom je, že do zlatistá sfarbený med patrí medzi najlepšie sladidlá priamo z prírody.

Med je považovaný za unikátny dar prírody. Je preto zrejmé, že najmä včelári venujú produkcii tekutého zlata veľkú pozornosť. Na jednotlivé druhy dokonca existuje aj štátna norma. Podľa nej rozoznávame niekoľko druhov medu. Zelenkastý odtieň a výraznú chuť má medovicový med. Včely ho získavajú z medovice, ktorú vylučujú vošky parazitujúce na ihličnatých stromoch. Obsahuje najmenej peľových zrniek, preto je vhodný pre alergikov. Výhodou je, že pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest, na druhej strane je však ťažšie stráviteľný. Kvetový med je vlastne nektár pozberaný včelami z ovocných stromov a lúk. Obsahuje najvyššie množstvo cenných výživných látok. Má tiež značný podiel ľahko stráviteľného hroznového a ovocného cukru. Tohto medu sa na Slovensku vyprodukuje  až 70 percent. Od čias, keď sa u nás zavádzalo pestovanie repky olejnej, sa pomerne rozšíril repkový med. Obsahuje najnižšie percento sacharózy repného cukru, len 0,7 % Čírym sfarbením a pomalou kryštalizáciou sa vyznačuje agátový med. U nás sa produkuje len v malých množstvách, nakoľko Slovensko leží na severnej hranici výskytu agátových lesov. Najväčším exportérom agátového medu je Maďarsko. Blahodarne účinky pri respiračných ochoreniach možno pripísať tmavému zmiešanému medu, ktorý sa získava z nektáru horských kvetov, najmä z malín.

Zdravotné účinky

Med má zo všetkých prírodných produktov najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov. Je považovaný za efektívnu sterilnú látku a svojím zložením zabraňuje tvorbe mikroorganizmov. Množením populáciu probiotických baktérií v črevách pomáha zvyšovať obranyschopnosť a imunitu nášho tela. Vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Med pomáha pri žalúdočných vredoch, chorobách pečene, žlčníka, zápche i hnačke. Podporuje krvotvorbu a liečivo pôsobí aj pri srdcových ťažkostiach. Med je tradičným prostriedkom v boji proti chrípke, či nachladnutiu a v spojení s citrónom jeho látky pôsobia ešte účinnejšie.  V primeranom množstve pomáha taktiež proti nespavosti, nervozite a podráždenosti.

Med v kuchyni

Vďaka optimálnemu pomeru výživových a liečebných prvkov je med neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. Sviatočné pečenie si bez neho mnohé gazdinky ani len nedokážu predstaviť. Skvelým dobrotám, ako sú medovníky, krémy, nátierky i kokteily, dodáva práve med osobitnú arómu a jedinečnú chuť. Aby však bol po ruke v štandardnej kvalite, dôležité je dodržiavať zopár zásad pri jeho používaní. Med sa najlepšie skladuje v sklených, smaltovaných, či porcelánových pohároch. Tie musia byť čisté, ľahko a dobre uzatvárateľné. Chrániť ich treba pred vlhkosťou, prachom a priamym slnečným, svetlom. Pri plnení medu do nádob je potrebné myslieť na jeho rozpínavosť v rámci procesu tuhnutia. Preto je vhodnejšie poháre neprepĺňať, aby náhodou nepraskli. Najmä starší med zvykne skryštalizovať. Po čase sa vytvoria dve vrstvy – spodná tuhšia z glukózy a vrchná redšia z fruktózy. Ak sa skryštalizovaný med vloží do vodného kúpeľa a zahreje na 45°C, nadobudne svoju pôvodnú tekutú konzistenciu. Med by sa nemal pridávať do horúcich nápojov /čaj, mlieko, atď./ Pri vyšších teplotách totiž stráca vitamíny a všetky prospešné liečivé látky. Ideálne je počkať, kým nápoj vychladne pod 50 °C, potom sa môže osladiť medom.

Med na pery

Počas chladného obdobia sú naše pery oveľa náchylnejšie na poškodenie. Prispieva k tomu aj ich olizovanie, ktoré  v kombinácii s vetrom a mrazom urýchľuje praskanie tenkej pokožky. Na vysušené pery existuje jednoduchý recept. Stačí, ak na ne nanesieme hrubšiu vrstvu medu a po dvadsaťminútovom pôsobení pery utrieme alebo oblizneme. Ďalšou možnosťou sú krémy a balzamy, ktoré obsahujú včelí vosk, alebo včeliu materskú kašičku.

Vedeli ste?

Charakteristickou vlastnosťou väčšiny nektárových medov je rýchla kryštalizácia. Spôsobená je prevahou jednoduchého cukru – glukózy. Krémová konzistencia a svetlá farba medu vzniká pri procese takzvaného pastovania. Med sa počas kryštalizácie pomaly premiešava, čím sa v ňom vytvoria iba jemné kryštáliky. Pastový med je jemne aromatický, ponecháva si všetky biologicky aktívne látky / enzýmy, vitamíny, minerály /, nestráca svoju kvalitu a zostáva dlho vláčny. Na pastovanie sa vynikajúco hodí napríklad med z repky, ktorý obsahuje aj množstvo nektáru z ovocných stromov, púpavy a kvetín kvitnúcich v máji. Zlatožltú farbu nadobudne po procese pastovania med zo slnečnice. Agátový med sa v dôsledku pomalej kryštalizácie najmenej hodí na pastovanie.                                                                                          Zdroj: Iternet

 

Manuka med proti nádorom

Intravenózne podávanie manuka medu zamedzuje rastu nádoru, skvalitňuje život onkologických pacientov, keď sa používa v kombinácii s chemoterapiou– toto zistenie sa potvrdilo v štúdii na melanóme myšacieho modelu.

Manuka med bol už dávno uznaný pre svoje antibakteriálne účinky v procese hojenia rán, ale jeho potenciál v protinádorovom účinku je doposiaľ neprebádaný, napriek skutočnosti, že obsahuje množstvo antioxidačných zlúčenín.
V tejto štúdii sa skúmala antiproliferatívnu aktivitu manuka medu na troch rôznych nádorových líniách in vitro:
– myší melanóm (B16.F1)
– kolorektálny karcinóm (CT26) – zhubný nádor, ktorý vzniká z buniek vystieľajúcich hrubé črevo a konečník
– ľudský karcinóm prsníka (MCF-7)

Táto štúdia nám predstavuje revolučné zistenie.
Ako už vieme od Prof. Mamdauh Abdulrhman z Cairo (Egypt), med môžeme bezpečne vpichovať aj do ľudského tela, nielen do oviec, psov, či myší.
Fakt, že manuka med, ktorý je bohatý na polyfenoly, zabraňuje rastu tumoru, vnútrožilové injekcie otvárajú obrovský liečebný potenciál aj pre apiterapiu.
Je všeobecne známe, že propolis je oveľa bohatší na polyfenoly ako akýkoľvek druh medu, takže už teraz sa dá predpokladať, že v blízkej budúcnosti sa experimentálne štúdie na zvieratách a ľuďoch budú robiť s extraktov medovo-propolisových kombinácií.
Ďalšie štúdie ukazujú, že aj včelí jed (jeho zložka melitín) takisto pôsobí proti tumorom, takže finálny „koktail“ môže napokon obsahovaťmed+propolisový extrakt+melitín…
Som skutočne šťastný, že takýto objav k nám došiel so Sporených Arabských Emirátov, pretože už existuje niekoľko vyštudovaných lekárov a liečiteľov, ktorí sa naučili v Passau (2006), priamo od Prof. Abdulrhmana, ako si pripraviť vnútrožilové injekcie.
Máme tak novú nádej a novú „zbraň“ v rozsiahlej a náročnej vojne proti rakovine…

 

Zdroj: www.apiterapia.sk