Peľ

Peľ – prírodný blahodarný liek

Včelí peľ radíme medzi včelie produkty, ale je to vlastne produkt kvitnúcich rastlín. Kvitnúce rastliny produkujú peľové zrnká, ktoré včely zbierajú a formujú ich spolu s výlučkami svojich žliaz / čím sa tlmí rast baktérií/ a nektáru do hrudiek nazývaných peľové obnôžky.

Peľ – včelí chlieb
Tieto obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Tvar a farba sú pre každý druh rastliny rozdielne. Peľové obnôžky včely donášajú do úľov, kde ich vkladajú do buniek plástov. Bunky napĺňajú asi do troch štvrtín. V bunkách prebieha kvasenie, ktorým je peľ konzervovaný a pripravený na konzumáciu. Pre včely peľ predstavuje základnú potravinu od ktorej závisí výchova nových generácií včiel, nakoľko je potravou lariev. Peľ sa požíva na ďalšie spracovanie vo farmaceutickom, kozmetickom aárskom priemysle napr. ako prídavná látka do obľúbených cereálnych výrobkov. V prírodnej liečbe a prevencií má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia. Pri užívaní peľu väčšina ochorení slabne alebo úplne zanikne. Peľ sa zbiera, suší, skladuje a kozervuje

Čo obsahuje peľ
– bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
– sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
– tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.
– minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.
– vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
– ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.
So všetkých testovaných potravín bola zistená najväčšia antioxidačná schopnosť v prípade peľu. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.

Liečebné účinky peľu
-podporný prostriedok imunitného a nervového systému
– pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
– pri chudokrvnosti z nedostatku železa
– pri chorobách pečene
– po žltačke, pri cirhóze
– pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
– pri srdcovo cievnych ochoreniach
– pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
– spomaľuje procesy starnutia
– rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
– pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
– pri poruchách telesného a psychického vývoja
– pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
– pri poruchách spánku , depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
– môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu

Naklíčený peľ
Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie odnôžkového peľu sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca ml. nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g odnôžkového peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Peľ sa dá pripraviť tiež ako roztok v liehu. Najvhodnejšie je ho užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku. Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách. Alergici  Peľ nie je návykový, preto sa môže užívať dlhodobo. Je vhodný i pre deti. Sú však jedinci, ktorí sú na peľ alergickí aužití sa dostaví prudká reakcia.

Včelí peľ vzniká spracovaním peľových zrniek z vyšších rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľa na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pri zbere a počas tvorby obnôžky pridávajú k peľovým zrnkám výlučky svojich žliaz, čím sa menia jeho vlastnosti azloženie.

Po zbere ho včela – lietavka prenechá na spracovanie včelám – mladuškám, tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Takto spracovaný peľ je pripravený na konzumáciu včelej populácie, aj preto sa často.označuje.ako.“včelí.chlieb“.

Peľ je najdokonalejšia potrava. Ide o peľ z kvetov, premenený včelami na potravu, ktorá má silne omladzujúce účinky.
Odhaduje sa, že včelí peľ obsahuje cez päťtisíc enzýmov a koenzýmov. To je samozrejme mnohokrát viac, než akákoľvek iná potrava.

Včelí peľ obsahuje:
– Bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
– Cukry- glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
– Tuky- najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová
– Minerálne látky- NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se.
– Enzýmy- pepsin, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza
– Vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
– Ostatné látky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

UŽÍVANIE A DÁVKOVANIE
Peľ z kvetov môžu užívať všetci ľudia , nielen chorý. Tento produkt je značne koncentrovaný , a preto stačí užívať peľ niekoľko krát za rok , zvlášť na začiatku ročného obdobia. Užíva sa jedna čajová lyžička denne , najlepšie na lačno , zmiešať s medom a zapiť vodou. Nedoporučuje sa užívanie na noc alebo neskoro večer. Užívaný peľ by mal byť čerstvý lebo po roku stráca svoje vlastnosti. Uskladňujeme ho v chladničke pri teplote 9 C. Pri užívaní peľu je vhodné znížiť množstvo konzumovanej stravy , zvlášť bielkovín. existujú výskumy , ktoré dokazujú , že 20 g peľu zodpovedá 1 kg mäsa , peľ je ale omnoho cennejší bielkovinový produkt. Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu , sietnice oka a srdca.
Dávka pre dospelých:
Udržujúca: 10 g za deň , liečebná – 20 g za deň. Jedna vrchovatá čajová lyžička je približne 5 g.
Dávka pre deti: Od 3-5 rokov 6 g , od 6 – 12 rokov 8 g za deň. Po 12 roku dávka ako pre dospelých.
Dennú dávku je najlepšie užívať 15 min. pred jedlom ráno. Je možné aj počas jedla , ale nikdy nie večer alebo na noc. Doba užívania – jeden mesiac. Optimálne je užívanie niekoľko krát za rok , hlavne na začiatku ročného obdobia. Niekedy treba pokračovať aj dlhšiu dobu napr. aj celý rok pri zanedbanom ochorení prostaty. Aj v týchto prípadoch je nutné z času na čas urobiť si 5 dennú prestávku a pokračovať ďalej.

Návod na použitie:
1 čajovú lyžičku peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 dl vody a užívame 3x denne pred jedlom alebo 25g peľu vmiešame do 250g medu a užívame 3x denne 1 čajovú lyžičku.

Náš tip:
– Keďže má nezvyčajnú a zaujímavú jemne kyselkavú chuť je vynikajúci na dochutenie ovocných šalátov, pre jeho vzhľad je originálnym pomocníkom na zdobenie koláčov a zákuskov, no je vhodný aj na samostatnú konzumáciu.

– 3-mesačná kúra
Môžeme ho dostať kúpiť vo forme drobných granuliek. Odporúčaná denná dávka sú 2 – 3 lyžičky peľových guľôčok rozpustených v mede alebo čerstvej ovocnej šťave, jogurte, kefíre alebo spolu s müsli, ale môžeme ich užívať aj samostatne. Pri veľkej fyzickej aj duševnej záťaži sa môžu užívať 3 – 4 lyžičky denne. Odporúčajú sa 15-denné kúry s desaťdňovými prestávkami po dobu troch mesiacov

Skladovanie:
– dobre uzavreté balenie na suchom a tmavom mieste
– pre dlhodobé skladovanie je najvhodnejšie ho dať zmraziť

POZOR!
Peľ sa nesmie podávať bez lekárskeho dozoru silným alergikom!

Zdroj: Internet