Slivky

Slivky a zdravie: Ktoré sú pre vás lepšie – surové či sušené?

Prvé sadenice priviezol na naše územie panovník Karol IV. Od toho vznikol nárečový názov „karlátka“. Dodnes slivky patria medzi obľúbené ovocie a miesto si nájdu takmer v každom ovocnom sade. A niet sa čo čudovať – skvele chutia, pomáhajú chudnúť a pri niektorých zdravotných problémoch aj liečia.

Prapredkom sliviek sú pravdepodobne trnky, z ktorých sa kdesi v okolí Kaukazu vyvinul nový druh, základ dnešných sliviek. Slivky sa najprv dostali do Grécka, kde ich v 3. storočí pred naším letopočtom opísal zakladateľ náuky o ovocných stromoch. Boli považované za veľmi výživné ovocie už v dobe starého Egypta. Dávali sa do hrobiek starých Egypťanov ako zásoba jedla, aby mŕtvi netrpeli hladom. Sušené slivky dodávali energiu i dlhým karavánam obchodníkov cestujúcim v púšti za obchodom.

Čo sa v nich nachádza?

I tak obyčajné ovocie ako je slivka môže byť zaujímavým pomocníkom. Vitamínu C do vienka veľa nedostala, ale zato ponúka presne vyvážený obsah vitamínov skupiny B. Krvotvorbu, zdravé srdce, dobrú pamäť, svalovú koordináciu a krásne vlasy, nechty či pokožku, o to všetko sa postará práve komplex vitamínov B.

Významným antioxidantom je vitamín E, ktorý chráni pred niektorými druhmi rakoviny a  navyše zlepšuje hojenie rán. Vďaka nemu slivky pomáhajú znižovať cholesterol v krvi a chránia pred infarktom a mŕtvicou. Pre zdravé oči je nevyhnutný vitamín A, jeho nedostatok totiž môže spôsobiť šeroslepotu. Obsah vápnika zas ovplyvňuje pevnosť kostí. Sú dôležitým zdrojomdraslíka, ktorý chráni pred odvápňovaním kostí. Nájdeme v nich i bór pôsobiaci ako prevencia osteoporózy. K pokrytiu dennej dávky bóru stačí zjesť len 100 g tohto ovocia. Okrem iného obsahuje množstvo minerálnych látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Slivky obsahujú ajvysoký podiel vlákniny.

Sušené slivky plné železa

Sušením sa v ovocí zvyšuje obsah antioxidantov a železa. Za pozornosť stoja aj antibakteriálne účinky sušeného ovocia. Extrakt z plodov znižuje v potravinách množstvo škodlivých baktérií ako sú napríklad salmonela a listéria.

Sušené slivky obsahujú väčšie množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá môže vyvolávať problémy. Preto by ich nemali konzumovať osoby s ochorením ľadvín a žlčníka.

Proti zápche

Sú overeným, bezpečným a účinným prostriedkom pri liečení zápchy tak u dospelých, ako aj u detí. Pri týchto problémoch konzumujte slivky v akejkoľvek podobe. Osvedčený recept radí večer zaliať 5 sušených sliviek vlažnou vodou a nechať odstáť do rána. Ráno na lačno vypiť šťavu, zjesť namáčané slivky a účinok sa zaručene dostaví do niekoľkých hodín.

Pomoc pri boji s nadváhou

Slivky čistia organizmus a zbavujú ho nadmerného množstva tuku. Tým dokonca pomáhajú chudnutiu, pretože bránia ich ukladaniu do podkožných zásob. Rýchlo utíšia pocit vlčieho hladu a preto by nemali chýbať v žiadnom jedálnom lístku. Navyše nepatria medzi kalorické bomby – na100 g ovocia majú len 210 kJ. Ešte lepšia správa je, že sú z viac ako dvoch tretín tvorené vodou.

Za kilo sliviek zaplatíte okolo 1,5 €, čím sa radia medzi drahšie ovocie. Ale zato sú jedným z najčastejšie pestovaných ovocí u nás. Stačí sa len rozhliadnuť okolo seba a možno zistíte, že máte v okolí niekoho, kto mal veľkú úrodu, alebo dokonca strom, ktorý nemá majiteľa.

Olej premaže telo zvonku i zvnútra

Z kôstok sliviek sa za studena lisuje slivkový olej. Používa sa k liečeniu opuchov, zápchy a na podporu močenia. Konzumovaním oleja podporujete správnu hydratáciu organizmu. Okrem kuchyne sa olej využíva aj v kozmetike. Obohacuje množstvo krémov, mastí a olejov pre suchú, zrelú a citlivú pokožku. Olej má krásnu mandľovo-marcipánovú vôňu a po aplikácii na pleť sa okamžite vstrebáva. Tým zanecháva pleť príjemne vláčnu, ale nie mastnú.

Drevo zo stromov je veľmi náročné na sušenie, a preto je aj veľmi vzácne. Patrí hlavne do dielní šperkárov, reštaurátorov a výrobcov exkluzívneho nábytku.

Stiahnite póry slivkovou maskou

Na ošetrenie mastnej pleti s rozšírenými pórmi je dobrá slivková pleťová maska. Veľmi jednoducho si ju môžete spraviť doma. Vykôstkujte 6-8 sliviek a rozmixujte s niekoľkými kvapkami mandľového oleja. Masku naneste na tvár, nechajte 5 minút pôsobiť a umyte minerálnou vodou.

Úprava na viacero spôsobov

Pretože sa slivky dajú konzervovať mnohými spôsobmi, boli v minulosti veľmi cenenou potravinou.V období zimy a jari, keď bol nedostatok ovocia a zeleniny, slúžili ako zdroj vitamínov a energie. Majú vysoký obsah cukru a pektínu, čo zaručuje, že spracované ovocie nám vydrží mnoho mesiacov. Plody môžeme sušiť, mraziť, kompótovať alebo uvariť lekvár. Mužskému pokoleniu najviac vyhovuje úprava destilovaním – slivovica.   

Slivkový ocot

Na oživenie ovocných nápojov, zákuskov i šalátov, je výborný slivkový ocot. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Umyte a vykôstkujte 0,5 kg sliviek a vložte do fľaše so širokým hrdlom. Zalejte 0,5 l kvalitného jablkového, alebo hroznového octu a nechajte odležať 3 dni na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby tekutinu preceďte, prelejte do čistých fliaš a poriadne zazátkujte. Ocot skladujte na temnom a chladnom mieste.

Ovocné špízy s medom

Keď chcete ponúknuť zdravý dezert, určite vyskúšajte ovocné špízy s medom. Potrebujete ananás, sušené slivky, hrozno a marhule. Ovocie umyte, ananás a marhule nakrájajte na väčšie kusy a striedavo napichujte na špajle. Marinádu pripravte zmiešaním 6 lyžíc medu so 4 lyžičkami mletých vlašských orechov. Pripravené špízy potrite marinádou a dajte do chladničky. V priebehu chladenia potieranie zopakujte. Pred servírovaním špízy obaľte v mletých vlašských orechoch.

Sušené slivky v anglickej slanine

Dospelým sa zavďačíte sušenými slivkami v anglickej slanine. Sušené slivky (20 kusov) zalejte 1 hrnčekom slivovice a nechajte asi hodinu odstáť. Desať plátkov slaniny rozkrojte na polovičku, potrite dijónskou horčicou a zabaľte do nich naložené slivky. Rolky položte na plech a v trúbe, alebo na grile pečte približne 5 minút. Hotové balíčky prepichnite špáradlom a podávajte. Dobrú chuť.

Zdroj: Marianna