Zázvor

Liečivý zázvor: Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti

Aj keď v slovenčine je správne pomenovanie ďumbier lekársky, väčšina ľudí ho pozná ako zázvor. Obidva názvy patria jednej rastlinke – Zingiber officinale, známej vďaka svojmu koreňu Zázvorový koreň má príjemnú a intenzívnu pikantnú chuť s nádychom exotiky, ktorú spôsobujú esenciálne oleje. Celkom obsahuje až 640 rôznych chemických látok.

Zázvorová domovina

Zázvor je koreň asi 1 m vysokého kríka podobného ľalii so žltými alebo ružovými kvetmi, ktorý rastie v tropickom podnebí. Pestuje sa hlavne v Indii, Číne, Japonsku, ale i na Jamajke (odtiaľ je najkvalitnejší) a v západnej Afrike. Domov mu môžete poskytnúť i v kvetináči, kde sa mu darí veľmi dobre. Koreň zasadíme do ľahšej humóznej pôdy, kde za 2 – 3  týždne vyklíči. Potom už zázvorovník rastie pomerne rýchlo. Rastlinka potrebuje teplo, svetlo a  primeranú zálievku. Premokrenie môže spôsobiť, že koreň zhnije. Má rada letnenie, nie však na priamom slnku. Po niekoľkých mesiacoch začnú listy usychať. Je to znamenie na zber úrody. Najúčinnejší je osemmesačný. Koreň je možné vybrať a kúsok opäť zasadiť. Aj keď je zázvor pomerne životaschopná rastlinka, kvetom sa odvďačí len málokedy.

Čerstvý verzus sušený

Koreň zázvoru je dostať kúpiť čerstvý,  usušený a pomletý ako korenie, kandizovaný  a v mnohých výrobkoch a čajoch ako súčasť zmesí. Každopádne konzervovaný vydrží dlhšie, silu vône a účinku čerstvého však nenahradí. Ak je to len trochu možné, dajte prednosť nespracovanému koreňu.

Pre lepšie trávenie aj proti nevoľnosti

Vnútorné použitie zázvoru vychádza predovšetkým z prastarých praktík indickej ayurvédy. Uplatňuje sa pri liečbe tráviacich orgánov, zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedenia. Celkovo povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu. Je to jeden z najlepších liekov pri nevoľnosti, hlavne kinetózach (nevoľnosť z cestovania), kde je účinnosť až  90% .

Čaj proti nachladnutiu

V zimnom období je výborným pomocníkom pri nachladnutí. Najlepšie je ho však piť preventívne. Je veľká šanca, že pri jeho pravidelnom popíjaní sa prechladnutiu, či viróze vyhnete úplne. Základom je čerstvý nastrúhaný koreň. Ten zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10-15 minút. Na jeden liter vody stačí asi 2-3 cm dlhý kúsok. Výborný je s medom a citrónovou šťavou. Pre zlepšenie chuti a účinnosti je možné k nastrúhanému koreňu pridať: škoricu, klinčeky, fenikel, aníz, jablko, citrónovú či pomarančovú kôru.

Zázvor vo vašej kuchyni

Ostrú výraznú zázvoru chuť má na svedomí zingerol. Látka  chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť v sladkých i slaných receptoch. Je výborný s hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Populárne je i zázvorové pivo. U nás sú najznámejšie zázvorníky – trvanlivé pečivo, typického tvaru a chuti.

Prehreje celé telo

Zázvor je typickou zahrievacou drogou, úspešne sa používa zvonka i zvnútra. Horúce obklady sa prikladajú na telo. Obklad prikladáme do jeho dvojitého vychladnutia, to znamená, že po vychladnutí prvého prikladáme obklad druhý. Celá procedúra trvá približne pol hodinu. Potom je vhodné aplikovať masáž.

ZÁZVOR AKO LIEK

V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb.
V kuchárstve nachádza najširšie použitie.
V medicíne – všeliek!
Obsahuje v sebe skoro všetky nevyhnutné aminokyseliny.
Jeho optimálne použitie v potrave v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo, vzbudzuje chuť, podporuje látkovú premenu, vyťahuje z organizmu hlieny.
Zázvorový čaj – skvelý prostriedok od prechladnutia.
Pálivý zázvor riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom, aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosti vnímania (intelektu).
Z tohto dôvodu je veľmi užitočný pre ľudí zamestnaných intelektuálnou prácou.
Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu, zosilňuje sa viera v seba, komunikatívnosť a pôvab.

Zázvorový čaj je mocný joginský prostriedok.
Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle treba piť zázvorový čaj. Nápoj uvarený s kúskom zázvoru je mierne pálivej korenistej chuti.
Obzvlášť sa hodí tomu, kto má pomalý látkový metabolizmus a tuk sa u neho hromadí rýchlo.
Zázvor obsahuje éterické oleje, množstvo vitamínov a nevyhnutné aminokyseliny. Zahrieva, odbúrava ťažobu a vedie k blaženosti.
Zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a normalizuje krvný obeh. Zázvorový čaj odstraňuje bolenie v bruchu a keď pridáme ešte mätu, kvet bazy čiernej, kardamon, šafran, to všetko varíme, potom necháme v termoske vylúhovať a máme tisícročný joginsky zázvorový čaj. Pridáme trstinový cukor a mlieko – v každom prípade.

Podľa ajurvedy zázvor aktivizuje a povyšuje v organizme horúcu pánsku energiu.
Je dobrý pri prechladnutí.
Arak (ryžový alkoholický nápoj) so zázvorovým čajom napomáha odstrániť z organizmu hlien, akoby ho spaľoval.
Keď už je človek prechladnutý a má nádchu je to veľmi efektívny liek.
Zázvorový čaj tiež môže byť použitý ako osviežujúci nápoj (v tomto prípade sa nevarí, iba sa privedie do varu, podáva sa chladený).
Keď zvlášť nemilujete „ohnivosť“, potom ju bude nutné strpieť.

Klasický recept
z knihy Vedanske kuchárske umenie vypadá nasledovne:
5 šálok (1,2 litra) vody
3 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
6 lyžičiek cukru alebo 5 lyžičiek medu
štipka mletého čierneho korenia
4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy
Narezané lístky mäty (podľa chuti)
Keď namiesto čerstvého zázvoru použijeme sušený, zmenšíme jeho množstvo dva razy, avšak dobu prípravy – dva razy zvýšime.

Lekári tibetskej medicíny radia:
Keď sa chceš zotaviť – pi pred jedlom, chceš schudnúť – pi po.
Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle je nevyhnutne piť zázvorový čaj.
Tento nápoj, varený s kúsočkom zázvoru má ľahkú ostro korenistú chuť.
Obzvlášť sa hodí tomu, „kto priberie aj z vody“.
Zázvor obsahuje oleje, množstvo vitamínov a aminokyseliny. Zahreje a premení ťažobu na sladkosť.
Zlepšuje trávenie, podnecuje tvorbu žalúdočných štiav a normalizuje krvný obeh.
Zázvorový čaj odoberie bolesti v bruchu keď pridáte mätu, kvety bazy čiernej a rebríček.
Všetky tieto zázračne vlastnosti zázvorového čaju sú spojené s tým, že sám zázvor obsahuje veľké množstvo biologického „ohňa“ ktorý upravuje látkový metabolizmus.
Obzvlášť je užitočný v chladnom počasí.
Vo východnej medicíne sa domnievajú, že zázvor upevňuje pamäť.
Zázvor vo forme kapsule je veľmi účinný pri závrati a strachu zo závrate, cestovnej nevolnosti, zdvíhaní žalúdka.
V Indii sa považuje za « koreninu od všetkých chorôb » Zázvorový čaj s citrónom – je najpopulárnejším zimným nápojom.
Zázvorový čaj pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam. Okrem iného zázvorový čaj je vynikajúcim prírodným prostriedkom od prechladnutia, lieči zapálené hrdlo, kašeľ a nádchu.

Prospešný zázvorový čaj
si môžeme pripraviť aj v domácich podmienkach. Na jednu šálku treba mať 10- 20 gramov koreňa zázvoru.
Zázvor očistíme a narežeme na jemné kúsky, môžeme ho aj nastrúhať. Zalejeme pohárom vriacej vody. Necháme postáť. Po 10 minútach pridáme trochu mäty, medovky alebo iných bylín, po ďalších 10 minútach čaj podľa chuti doplníme lyžičkou medu a dielikom citrónu.
Miestnosť hneď naplní mámivá, teplá a korenistá vôňa. Získame posilňujúci nápoj, ktorý osvieži ráno oveľa viac ako šálka kávy.
Vlastnosti čaju závisia od množstva zázvoru, ktoré použijeme.
Zvyčajne to býva 1 čajová lyžička na 1 pohár vriacej vody.
Podľa chuti necháme postáť 20 – 30 minút.
S medom sa pije príjemnejšie. Užívame 3 – 4 krát denne (3 – 4 čajové lyžičky), viac sa neodporúča.
Zázvorový čaj pri prechladnutí je správnym prostriedkom, pomáha rýchlejšie vyzdravieť. Zázvor uľahčí oddelenie hlienu, upokojí kašeľ a pálivé podráždenie v krku prejde.
Ochorenia, ktoré lieči zázvor a recepty z neho nepostačí jeden odstavec. Zázvor je mocným prostriedkom zapaľujúcim oheň trávenia, aktivizujúci krvný obeh, látkový metabolizmus a pomáha pri prechladnutí. Čerstvý zázvor je aromaticky s jemnou ostro sladkou chuťou.
Zázvor riedi krv, vďaka čomu sa zlepšuje krvo­zásobenie mozgu a pľúc, preto ho môžu užívať nemocní na zápal priedušiek, zápal pľúc a dokonca prieduškový záduch.
Zázvorový čaj je efektívny prostriedok od nachladnutia s nádchou, napomáha odchádzaniu a rozpusteniu hlienu a aktívne upevňuje imunitu.
Nadto tento nápoj pomáha bojovať so zbytočnou hmotnosťou pokiaľ sa k zázvoru pridá med a citrón, spoja sa odrazu tri chute – ostrá, kyslá a sladká.

Ochorenia dýchacieho systému
liečime zázvorovým čajom.
Ako prostriedok vyvolávajúci potenie pri prechladnutí s kašľom je najvhodnejšie používať čerstvý zázvor. Suchý zázvor (v prášku) poskytuje efektívnejšie vykašliavanie (vychrchliavanie) a sušiaci účinok, znižuje množstvo hlienu v organizme.
Tibetská medicína obzvlášť doporučuje používanie zázvoru v chladnom ročnom období (pretože to napomáha rovnováhe energií v organizme). Zázvorový čaj nielen lieči ochorenia z prechladnutia, ale tiež upevňuje imunitný systém, odoberá fyzickú a psychickú únavu.
Zázvorový čaj pijeme s medom a citrónom.
Pri všetkých ochoreniach z prechladnutia veľmi pomáha čaj zo zázvoru a sladkého drievka. Prášky zmiešame v rovnakom pomere a zalievame v pomere 1 PL zmesi na pohár vriacej vody.

Pri chrípke sa odporúča
« bengálska » zmes
po 2 g zázvoru, červenej papriky a kurkumy,
varíme 1-2 min v 1 pohári mlieka.
Pijeme 3 krát denne s medom.

Pri angíne sa odporúča vyplachovať hrdlo zázvorovým vývarom.
Pri silnom kašli je vhodný liek zostavený zo zázvorového prášku (na špičku noža) a 1 PL čerstvo nastrúhanej cibule alebo cibuľovej šťavy (užívať po 1 čajovej lyžičke 2-4 razy denne).
Pri čiernom kašli je najlepší prostriedok – zázvorový čaj s citrónom.
Pri prevencii proti chrípke zalievame 1/2 ČL zmesi prášku škorice a zázvoru (pomer 1:1) so štipkou čierneho korenia. Pijeme s medom 1 pohár každé 3 hodiny.
Pri všetkých ochoreniach dýchacej sústavy je veľmi efektívny tzv.
« joginský čaj »
1 ČL suchého zázvoru,
7 klinčekov,
9 semien kardamonu (najlepšie zeleného),
1 ČL mletej škorice,
1/4 ČL kurkumy.
Zmes dáme do 0,6 l vriacej vody, varíme 10 min, dolejeme 0,2 l mlieka, znovu necháme zovrieť, a necháme chladnúť. Pijeme malými dúškami s rozpusteným maslom a medom 4 razy za deň.
Pri záduchu (astme) pijeme čaj, pripravený z koreňov deväťsilu ku ktorému pridáme v polovičnej dávke zázvor a sladké drievko, v pomere 1-2 ČL zmesi na 1 pohár vriacej vody.

Zdroj: Janka